Αρχική » Εκπαιδευτικά Προγράμματα » Εκπαιδευτική Δράση στο Βέλγιο

Εκπαιδευτική Δράση στο Βέλγιο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ στο πλαίσιο του άξονα « Σχολείο και Κοινότητα»

  • Πρώτος στόχος μας: η εκπαιδευτική δράση στη Commission.

Το Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες κατόπιν πρόσκλησης, υποδέχτηκε  ομάδα 36 μαθητών του σχολείου μας για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος. Η ομάδα μας ανακάλυψε τον ρόλο της Επιτροπής και  έμαθε τις βασικές πολιτικές της από το εξειδικευμένο προσωπικό της . Το Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, έδωσε στους μαθητές μας τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τη λειτουργία, τις πολιτικές και τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Τα παιδιά  μας εξοικειώθηκαν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κατανόησαν το ρόλο των κρατών μελών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλλιέργησαν την ευρωπαϊκή συνείδηση, η οποία θα τους δώσει τα φτερά για να γίνουν όχι μόνο Ευρωπαίοι πολίτες , αλλά και πολίτες του κόσμου.


  • Δεύτερος στόχος μας: η διά ζώσης προσέγγιση της Φλαμανδικής Αρχιτεκτονικής & Ζωγραφικής, η βιωματική ενασχόληση με τα κτήρια Γοτθικού ρυθμού και η εξοικείωση με τη Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή Ιστορία.

To Βέλγιο είναι  ένας μοναδικός προορισμός που αγκαλιάζει την πολυπολιτισμικότητα, όσο και τη διαπολιτισμικότητα. Πιο ειδικά, απολαμβάνει κανείς τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της υπέροχης φλαμανδικής Τέχνης, τη μόδα, την πλούσια ιστορία του Βελγίου, καθώς και την απίστευτη φυσική ομορφιά του. Μπορεί μάλιστα ως χώρα να είναι μικρή σε έκταση, αλλά σίγουρα «μαγεύεται» κανείς από τα μοναδικά αξιοθέατα και τοπία που αντικρίζει.

Πρώτος μας σταθμός είναι η Αμβέρσα, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το οποίο μάλιστα βρίσκεται στο σταυροδρόμι, όπου συναντιούνται η Ολλανδία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Γαλλία. Αυτή η πόλη-στολίδι χαρακτηρίζεται από ένα συνονθύλευμα της μοντέρνας τέχνης και της παράδοσης, της μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τα ιστορικά κτήρια.

Το κέντρο της Παλιάς Πόλης, γύρω από τον επιβλητικό γοτθικό καθεδρικό, είναι πανέμορφο, με χαρακτηριστικά ίδια με αυτά του 17ου αιώνα, όποτε και αποτελούσε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η γοτθική και μπαρόκ αρχιτεκτονική της Φλάνδρας, έχει σαφώς σημαδέψει την Αμβέρσα. Φυσικά, δε γίνεται κανείς να φύγει από την Αμβέρσα χωρίς να έχει επισκεφθεί το σπίτι του Ρούμπενς, του σπουδαιότερου μπαρόκ καλλιτέχνη της Βόρειας Ευρώπης και ιδρυτή της φλαμανδικής σχολής. Έργα του μπορεί κανείς να συναντήσει σε εκκλησίες και μουσεία στην Αμβέρσα. Μάλιστα, ένα από τα πιο σημαντικά έργα του, αν όχι το σημαντικότερο, η Αποκαθήλωση, βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της Αμβέρσας

Νότια του Grote Markt, συναντήσαμε το σπίτι που ονομάστηκε “De gulden passer” («Οι χρυσές πυξίδες»). Εκεί, έζησαν οι κληρονόμοι του Moretus και ο τυπογράφος και βιβλιοδέτης, Christoffer Plantin. Επίσης, θεωρείται ο πρώτος εκδοτικός οίκος στον κόσμο. Το συγκεκριμένο σπίτι αποτελεί πλέον ένα εντυπωσιακό παράδειγμα αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, ενώ σήμερα το κτίριο μετατράπηκε σε μουσείο, το οποίο ονομάζεται Plantin-Moretus (αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO). Το μουσείο παρουσιάζει την ιστορία της εκτύπωσης, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνει την ατμόσφαιρα ενός παλαιού τύπου φλαμανδικού πατριωτικού σπιτιού. Η ιστορία των βιβλίων, καθώς και οι διαδικασίες που συνδέονται με την παραγωγή τους, πρώτες μορφές ανάπτυξης γραφής και αλφαβήτου, συνοδευόμενες από αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα και χειρόγραφα, καθώς και εκθέματα αφιερωμένα στον Johannes Gutenberg και στις μοναδικές εφευρέσεις του (εκτύπωση γραμματοσειρών με κινητό τύπο) αποτελούν βασικές γνώσεις οι οποίες σηματοδοτούν την πορεία της ανθρωπότητας.

Δεύτερος σταθμός μας είναι η Μπρυζ. Η ιστορία της πόλης ξεκινάει κατά τον 1ο αιώνα προ Χριστού, από την Ρωμαϊκή περίοδο, όταν ο Ιούλιος Καίσαρας κατέλαβε την περιοχή και έχτισε τα πρώτα τείχη για να προστατέψει την περιοχή από τους πειρατές. Η χρυσή εποχή της πόλης ήταν κατά των 12ο με 15ο αιώνα όταν και το λιμάνι της έδωσε τον τίτλο της «κύριας εμπορικής πόλης» του κόσμου ενώ κατά την διάρκεια της εποχής αυτής άνοιξε και το Bourse (1309) που κατά πάσα πιθανότητα είναι το πρώτο χρηματιστήριο στον κόσμο. Σήμερα, η πόλη συνεχίζει να οφείλει μέρος της ευημερίας της στο λιμάνι, μαζί με τον τουρισμό ενώ είναι επίσης γνωστή και ως Σπίτι του Κολεγίου της Ευρώπης, ενός ανεξάρτητου πανεπιστημίου Ευρωπαϊκών σπουδών.

Τρίτος σταθμός μας είναι  η Γάνδη, μια μαγευτική μικρή πόλη στη Φλάνδρα γεμάτη με κανάλια, υπέροχα κτίρια και πλακόστρωτα δρομάκια, η Γάνδη είναι άκρως γοητευτική. Κάποτε ήταν μια σημαντική πόλη-λιμάνι και η θέση της στη συμβολή δύο ποταμών την κατέστησε στρατηγικό σημείο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Με τον καιρό, η Γάνδη συγκέντρωσε μεγάλο πλούτο και, ως εκ τούτου, αναπτύχθηκε πολύ, κάτι που αποτυπώνεται μέχρι και σήμερα στην επιβλητική αρχιτεκτονική της. Τα πρώην αρχοντικά, το μεσαιωνικό της κάστρο, οι γοτθικές εκκλησίες και η Αγία Τράπεζα της Γάνδης – ένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης στον κόσμο – βρίσκονται όλα σε εξαιρετικά καλή κατάσταση μέχρι και σήμερα και καθιστούν την μικρή φλαμανδική πόλη σωστό κουκλόσπιτο.

Η Γάνδη είναι πολύ πιο νεανική και πολυπρόσωπη. Φιλοξενώντας την Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών (Kask) και το Βασιλικό Ωδείο, η Τέχνη σε αυτή τη γραφική πανεπιστημιούπολη είναι διάχυτη παντού. Αιώνες ιστορίας και πολιτισμού συμβαδίζουν εδώ με τη σύγχρονη ματιά και τη μοντέρνα δημιουργικότητα

Τέλος, η περιήγησή μας στις Βρυξέλλες συμπεριέλαβε το Old Masters Museum με ζωγραφικούς πίνακες μεγάλων Φλαμανδών ζωγράφων , καθώς και την επίσκεψή μας στο μουσείο του μεγάλου Φλαμανδού ζωγράφου Magritte.  Επισκεφθήκαμε το Atomium, το οποίο αναπαριστά την κυψελίδα ενός κρυστάλλου σιδήρου, μεγεθυμένη κατά 165 δισεκατομμύρια φορές, με κάθετο σώμα διαγώνια, σωλήνες κατά μήκος των 12 άκρων του κύβου και από τις 8 κορυφές προς το κέντρο.

Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

RSS COVID-19 – Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

  • Covid-19 – Οδηγίες 01/03/2024
    Νέα έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης 15/04/2024 - 21/04/2024 Συχνότερες ερωτήσεις - απαντήσεις που αφορούν την νόσο covid-19 The post Covid-19 – Οδηγίες appeared first on Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
    Anastasios Patoucheas

Ιστορικό

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ